Malvazija Istarska

$148.00
Malvazija je kraljica među istarskim bijelim vinima pa tako i u vinariji Baćac ova autohtona istarska sorta ima najznačajnije mjesto. Grožđe za ovo vino obrano je u drugom tjednu rujna i prerađeno modernom tehnologijom, bez maceracije, uz fermentaciju od 25 dana. Čuvano je na vlastitom talogu u inoxu i zatim nakon pretoka, bistrenja i filtriranja u travnju napunjeno u boce. Rezultat je suho vino s 12,8 posto alkohola, ugodne žutozelene boje, s mirisom na cvijet akacije, žutu zrelu jabuku i orašasto voće. U okusu dominiraju arome zrelog grožđa i kuhane dunje, s blagim notama vanilije i cimeta. Ova se malvazija izvanredno sljubljuje s morskim plodovima, prije svega škampima te lignjama i drugim mekušcima, ali i s blaže začinjenom teletinom ispod čripnje te sa sladoledom od vanilije. Poslužuje se rashlađena na 11-12 stupnjeva.
Technical

Harvest Date: Sept. 21th – Sept. 29th 2015
Fermentation: 30 Days
Aging: 12 months in stainless steel
ML: 0%
Wine Composition: 100% Merlot
Barrels Produced: 1028 cases
pH: 3.30
Alcohol: 13.5
Acid: 6.4g/L

Vinification

During the fermentation in conical stainless steel tanks, extreme attention was given to an extraction aimed at fresh and fragrant aromas, full colors, and supple, elegant textures and tannins. Once the wine had been run off its skins at the end of the fermentation, it was put through a full malolactic fermentation in oak barrels to fully bring out the finesse and expressiveness of the aromas. The aging process, which lasted approximately 12-14 months, then began and took place in 60 gallon French and Hungarian oak barrels, partly new and partly used once previously.

Awards
Falstaff​:
92/100 Austria
Daniele Cernilli:
94/100 Italy
Gambero Rosso​:
Tre bicchieri Italy
Nagrade
Zlato:
2023 Vinistra

Možda će vam se također svidjeti…